Kako očitati ličnu kartu
Uputstvo za korišćenje

Pregled sadržaja

Kako instalirati Čelik2Go aplikaciju

Google Play Store

Za preuzimanje aplikacije neophodno je da imate povezan Google nalog sa vašom Google Play prodavnicom. U okviru pretrage u prodavnici unesite “Čelik2Go” i odaberite “Instaliraj”.

Povezivanje platne kartice

Prilikom preuzimanja aplikacije neophodno je da povežete vašu platnu karticu kako bi mogli da izvršite plaćanje licence. Unesite sve ispravne podatke sa kartice i nastavite sa instalacijom. Napominjemo da Google Play servis za naplaćivanje izvršava jedno test plaćanje od 80 RSD, koje odmah potom stornira kako bi proverio validnost kartice. 

Napominjemo da će uplata licence po vašem izboru (mesečna ili godišnja pretplata) se vrši nakon isteka Probnog perioda od 7 dana tako da možete otkazati pretplatu u ovom roku bez gubitka sredstava.

Pokretanje aplikacije i odabir pretplate

Nakon što ste instalirali aplikaciju pročitajte i potvrdite da ste saglasni sa uslovima i politikom privatnosti. Nakon toga odaberite tip pretplate koji želite. Nezavisno od tipa pretplate koji izaberete (za meseču ili godišnju licencu) imate besplatno 7 dana da isprobate aplikaciju i da u tom periodu obustavite naplatu. Napominjemo da će aplikacija biti automatski naplaćena 7 dana nakon instalacije. 

Celik2Go citac licne karte qrcode
Skeniraj QR za da preuzmeš aplikaciju

Ukoliko niste sigurni kako da instalirate aplikaciju Čelik2Go ili ste zabrinuti oko povezivanja platne kartice na vaš Google nalog, slobodno nas kontaktirajte.

Možete nas pozvati telefonom na 062 789 906 ili nas posetiti u našoj kancelariju u Njegoševoj 8 u Beogradu (Od 09-17). Možemo instalirati aplikaciju zajedno  sa Vama i pokazati Vam kako da je koristite.

Čitač lične karte instalacija

Očitavanje licne karte

Pokrenite aplikaciju nakon što ste je instalirali

Celik2Go - Kako očitati ličnu kartu

Dočekaće vas početni ekran koji će vas obavestiti o statusu vaše licence. Provera licence zahteva da vaš pametni uređaj ima vezu sa internetom

Kliknite DALJE

Povežite vaš čitači i ubacite ličnu kartu u čitač, redosled nije bitan. Bitno je samo da lična karta bude okrenuta u pravom smeru, tako da čip ima kontakt sa čitačem. Kao na slici: Odaberite Skeniraj opciju u donjem delu vašeg pametnog uređaja

Odaberite SKENIRAJ opciju u donjem delu vašeg pametnog uređaja

Dozvolite da čitač i aplikacija komuniciraju

Dok čitač očitava podatke sa lične karte, vaš uređaj treba da brzo zatreperi nekoliko puta pre nego što se podaci prikažu.

Nakon što su se infromacije sa lične karte učitale, odaberite Sačuvaj u donjem delu vašeg pametnog uređaja.

Kako da pristupite očitanim dokumentima i istoriji

U glavnom ekranu će vam se prikazati očitane lične karte odnosno Istorija.

U okviru istorije pojaviće se lista sa očitanim ličnim kartama

Da pregledate dokument pritisnite ikonicu sa okom ili na naziv dokumenta

Da podelite dokument pritisnite SHARE dugme. Ocitana licna karta možete podeliti preko bilo koje aplikacije za komunikaciju, chat ili imejl koji je instaliran na vašem pametnom uređaju.

Da sačuvate dokument na određenom mestu odaberite SAVE dugme

Da obrišete dokument odaberite TRASH dugme

Česti problemi

Ne mogu da očitam ličnu kartu​

Ako vaša aplikacija radi, ali ne možete da očitate ličnu kartu, proverite sledeće moguće razloge

Čitač lične karte ne radi

Uverite se da čitač na vašem telefonu radi. U tu svrhu nema potrebe da imate instaliranu nijednu aplikaciju. Samo povežite čitač lične karte i on bi polako počeo da treperi zeleno. Treptanje mora biti konstantno u redovnim intervalima. Ako uopšte ne trepće ili trepće samo dva puta i ugasi se, ili vaš telefon ne podržava ovaj čitač ili je čitač sam oštećen. Za svaki slučaj, pre nego što kontaktirate kompaniju - uvoznika, proverite na pametnom uređaju sa istim USB priključkom.

Čitač lične karte nije dobro postavljen

Proverite da li ste stavili lepo čitač lične karte u telefon. Konektor mora ući do kraja i ne sme biti iskrivljen u stranu. U slučaju da koristite zaštitnu masku na svom telefonu, uklonite je, jer ona sprečava čitač da uđe u potpunosti.

Za povezivanje koristite adapter

Većina adaptera na tržištu namenjeni su samo telefonima za punjenje i ne služe za prenos podataka, što omogućava čitaču ID kartica da komunicira sa vašim telefonom. Nažalost, vrlo mali broj proizvođača to navodi u opisu proizvoda. Kvalitetni adapteri su skupi i ne preporučuje se njihova upotreba jer prilikom njihove upotrebe postoji realna opasnost od mehaničkog oštećenja ulaza telefona ili izlaza čitača.

Prljavi čip na ličnoj karti

Zbog prekomerne upotrebe ili lošeg skladištenja, čipovi lične karte su često prljavi. Uzmite komad pamuka, umočite ga u alkohol i pažljivo očistite kontaktnu površinu čipa.

Čip lične karte je obrnut

Ovo je najčešći razlog što ne može da pročita ličnu kartu. pažljivo proverite u kom smeru ste ubacili ličnu kartu. Čip mora biti okrenut prema vama i ući u čitač ličnih karata kako je prikazano na video snimku

Lična karta nije u potpunosti ubačena

Pažljivo proverite da li je lična karta u potpunosti umetnuta u čitač. Mora da bude ubačena do kraja da bi očitao čip.

Proizvođač nije ACS

Čelik2Go aplikacija je kompatabilna samo sa čitačima ACR39U-NF i ACR39U-ND. Čelik2Go ne garantuje kompatabilnost sa bilo kojim drugim čitačem pametnih kartica.

ACS logo

Tagove: Uputstvo za korišćenje, čitač lične karte instalacija, ne mogu da očitam ličnu kartu​ i Čitač lične karte ne radi

Čelik2Go je mobilna aplikacija koja je namenjena krajnjim korisnicima.

Ukoliko ste korporacija, udruženje ili državna organizacija i želite da nabavite veliki broj licenci (10+) ili imate posebne potrebe za integracijom kontaktirajte nas da zajedno pronađemo najbolje rešenje za vas!

KONTAKT
za korporativni klienti

Telefon: +381 62 789 271

E-mail: support@celik2go.com

Prijavite problem

Ukoliko ste primetili da aplikacija ili njene odlike ne rade kako treba molimo Vas da nas o tome obavestite. Molimo Vas da navedete informacije o vašem uređaju i veriziji operativnog sistema kako bismo mogli što pre da ispravimo problem.

Celik2Go newsletter
Prijavite se za naš bilten!