Kako ocitati licnu kartu
Šta vam treba za to?

Srpska licna karta

Pregled sadržaja

Odgovor na ovo pitanje može se činiti previše tehničkim i složenim, ali u stvari to je mnogo jednostavnije, a u ovom članku ćemo pokušati da vam objasnimo jednostavno, jasno i razumljivo.

Šta je potrebno za ocitavanje licne karte?

Za početak da navedemo šta vam je potrebno za čitanje elektronske lične karte.

kako se čita lična karta
Uređaj
+
šta je potrebno za čitanje lične karte
Čitač
+
Softver za očitavanje lične karte
softver

Uređaj

Pre svega, ono šta je potrebno za ocitavanje licne karte e  je računar ili drugi pametan uređaj na kojem ćete čitati ličnu kartu. To može biti jednostavan računar, laptop, notebook ili neki mobilni uređaj kao što je telefon ili tablet. Bez obzira na operativni sistem, bilo da je to Windovs, Mac OS, Linux ili Android. Ali, o tome ćemo malo kasnije.

Čitač lične karte

Drugo, potreban vam je periferija pomoću kojeg ćete čitati ličnu kartu – čitač pametnih kartica (smart card reader). Čitač pametnih kartica i citac licne karte su zapravo isti. Ovo je uređaj u koji treba da ubacite ličnu kartu da biste je mogli pročitati. Ovaj čitač može čitati sve vrste pametnih kartica, uključujući lične karte, vozačke dozvole, kartice zdravstvenog osiguranja, bankarske kartice i još mnogo toga.

Šta treba da znate prilikom izbora čitača?

Vrsta povezivanja

Najvažnije je znati koja vrsta povezivanja vam je potrebna za čitač. Ovo je zapravo priklučak koji se nalazi na kraju kabla ili na samom čitaču. Morate odabrati onaj koji odgovara vašem uređaju. U suprotnom, nećete moći da ih povežete.

Postoje 3 različita tipa u zavisnosti od vrste USB-a koji podržava vaš uređaj na koji ćete povezati čitač ID kartica.

Ukoliko koristite adaptere, obratite pažni da adapter ima mogućnost da prenosi informacije (data). Mnogi adapteri se koriste samo da prenesu strujno napajanje.

USB tip A

ovo je standardni tip USB porta, koji je tipičan za sve računare i većinu prenosnih računara.

USB tip C

ovo je relativno nov tip koji možete pronaći na svim novim prenosnim računarima, Mac uređajima i novijim Android mobilnim telefonima i tabletima

Mikro USB

ovaj tip veze koristi se samo prilikom povezivanja mobilnih čitača ličnih dokumenata sa starijim modelima telefona i tableta

Citac licne karte za MAC

Takav koncept ne postoji. U stvari, citac licne karte za MAC je običan čitač pametnih kartica koji je sa USB-C povezivanjem. Možete ga koristiti na MAC-u, kao i na svim modernim laptopovima, računarima i telefonima koji imaju ovu vrstu povezivanje. Što se tiče citaca licnih dokumenata za iPhone, ovde se već može reći da se koristi samo na Apple uređajima.

Sa kablom ili bez

Druga stvar koju treba izabrati je da li vam treba čitač elektronske lične karte sa kablom (obično se koristi za rad na računaru) ili bez kabla - mobilni čitač (ovo je čitač pametnih kartica koji nema kabl i vrlo je malih dimenzija). Priključuje se direktno na vaš uređaj i vrlo je pogodan za prenosne računare, mobilne telefone i tablete.

citac licne karte sa kablom
VS.
mobilni citac licne karte
citac licne karte sa kablom
VS.
Vertikalni čitač lične karte
Horizontalni ili vertikalni

Kada govorimo o čitačima za računare za lične dokumente, takođe možete da odaberete da li ćete karticu umetnuti horizontalno ili vertikalno. Stvar je pogodnosti i ličnog izbora. Ali u suštini to nije važno za njegov rad.

Plug and play

Da biste izbegli nepotrebne komplikacije, takođe možete da vidite da li je čitač lične karte je Plug-and-play. To znači da se proizvođač čitača potrudio da ga učini kompatibilnim sa većinom operativnih sistema i neće vam biti potrebno da tražite i instalirate posebne drajvere za njega.

Na ovom linku možete videti sve čitače pametnih kartica koje nudimo, koji su svi plug-and-play, a bogami lepi i bezbedni 😉

Softver

Kada se pitate kako ocitati licnu kartu, treća važna stvar koja vam treba je softver. Ovo je jedan od najčešćih problema sa kojima se ljudi suočavaju – zaboravljaju da je za čitanje pametne kartice, bilo da je to lična karta, vozačka, zdravstvena ili bankarska kartica, potrebno da je instalirate na svoj uređaj i program koji će moći čitati karticu.

Dakle, da biste izabrali pravi softver morate znati na kom uređaju i na kojem operativnom sistemu radite.

Kada govorimo o softveru, u većini slučajeva sam čitač elektronske lične karte nije važan. Generalno se ponašaju na isti način kao tastatura ili miš – mogu da rade sa gotovo bilo kojim uređajem.

Važno je sa kojim operativnim sistemom vaš uređaj radi, jer nije za svaki operativni sistem razvijen softver za očitavanje lične karte, ili čak i ako postoji, možda neće čitati sve vrste elektronskih čipova ličnih dokumenata.. Kao što verovatno znate, MUP Srbije je nekoliko puta menjao čip dokumenata tokom godina izdavanja elektronskih ličnih karata i ne može svaki program da čita različite verzije.

Čitač lične karte
ACR39U
Čitač pametnih kartica sa USB Type-A i Type-C povezivanjem
1.560 RSD sa PDV-om
Čitač lične karte
ACR39U-H1
Elegantan Plug-and-play uređaj za čitanje ličnih dokumenata u uspravnom položaju.
2.760 RSD sa PDV-om
Mobilni čitač lične karte
ACR39U-NF
Mobilni čitač pametnih kartica sa USB Type-A, Type-C ili Micro-USB povezivanjem
3.420 RSD sa PDV-om
Izrada
ID kartice
Kreativan i jedinstven dizajn, brza štampa, štampa na trakicama i svi dodatatni aksesoari za ID kartice.

Kako očitati ličnu kartu na računaru ili laptopu?

U zavisnosti od tipa operativnog sistema postoje tri mogućnosti:

Windows - očitavanje lične karte

Windows logo

Ovo je najčešći operativni sistem. Za to će vam trebati program Čelik sa veb sajta MUP -ovog sertifikacionog tela (celik mup). Detaljna uputstva o tome kako da instalirate aplikaciju možete pronaći ovde:

Program Čelik održava Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, uz redovno ažuriranje, što obezbeđuje njegovu stabilnost i blagovremenost.

Imajte na umu da program Celik MUP ima tri verzije -“Челик апликација” (32 битна или 64 битна) koja je izašla u Julu 2021 godine i trebalo bi da očitava sve vrsta čipova ličnih karata. I dve stare, jednu za lične karte izdate pre 08.2014, a drugu za lične karte izdate posle 08.2014. To je zbog različitih verzija elektronskog čipa. Uvek imajte ovo na umu prilikom očitavanja ličnih karata jer je to jedan od najčešćih razloga zašto aplikacija ne očitava ličnu kartu.

Mac - očitavanje lične karte

Apple logo

Kada je u pitanju program za citanje licnih karti na  Mac-u  se može i koristeći program JFreesteel. Možete ga preuzeti sa ovog linka:

Poslednje ažuriranje ovog programa je iz 2015. godine i koliko smo proverili ima problema prilikom čitanja najnovijih verzija elektronskog čipa ličnih karata.

Još jedan značajan problem je što se nakon najnovijeg ažuriranja operativnog sistema sa MacOS Catalina na MacOS Big Sur, program ponovo povezuje sa čitačem i praktično ne možete čitati lične karte. Žao nam je, ne postoji veza do tima koji je kreirao program i ne može se ažurirati.

Linux - očitavanje lične karte

Linux logo

Kada je u pitanju Linux lična karta se očitava sa Istim programom – JFreesteel. Nažalost, ovde je stanje isto kao u MAC OS-u – stara verzija koja ne radi na novijim verzijama Linux-a (Isprobano na Ubuntu distribuciji) i nedostatak podrške i ažuriranja.

U komentarima na članak možete pronaći rešenje kako da instalirate na Linux. Zahvaljujemo se našoj čitaoci Radi Berar na dodatku. Ostaje problem sa novim ličnim kartama za koje još nije izdata RIA za ovaj operativni sistem

Kako ocitati licnu kartu na telefonu ili tabletu?

Ličnu kartu sada takođe možete čitati koristeći Android telefon ili tablet.

Napomena za iOS uređaje

Nažalost, ne postoji program koji može čitati lične karte na iPhone i iPad uređajima. Zbog Apple-ove politike o povezivanju iPhone-a i eksternih uređaja drugih proizvođača, kao i mnogih drugih faktora, ne mislimo da će neko napraviti takav program za masovnu upotrebu uz adekvatno održavanje i redovna ažuriranja.

Android - ocitavanje licne karte

Android logo

Jedina akutuelna aplikacija za čitač lične karte na Android pametnim uređajima je Čelik2Go

Jedina akutuelna aplikacija za čitač lične karte na Android pametnim uređajima je Čelik2Go. Aplikacija ima mogućnost da očita sve lične karte izdate do 6.7.2021. Kako je MUP Srbije promenio model čipa na ličnim kartama, aplikacija ne očitava lične karte koje su izdate od 6.7.2021 do danas. U onom trenutku kad MUP Srbije pripremi API za Android, onda će aplikacija biti unapređena i za najnovije lične karte.

Aplikacija takođe ima i tim koji ažurira aplikaciju nakon novih verzijama Android operativnog sistema.

Aplikacija Čelik2Go vam omogućava da ličnu kartu očitate na terenu. Pored licence za aplikaciju Čelik2Go, potrebna vam je i čitač ličnih karti za mobilne telefone, odnosno sa adekvatnim ulazom za vaš telefon. Trenutno, aplikacija Čelik2Go je dostupna samo za pametne telefone sa Android operativnim sistemom, a čitač je dosupan sa MicroUSB ili USB tip C povezivanjem. 

Čelik2Go aplikacija vam omogućava da na brz i jednostvan način očitate ličnu karte, da ih sačuvate na vašem telefonu i direktno podelite mejlom ili putem bilo kog drugog kanala za komunikaciju (Viber, WhatsApp, Telegram itd.). 

Čelik2Go je prvenstveno namenjen kao profesionalni alat za korisnike koji rade na terenu a kojima je u usto vreme neophodno očitavanje lične karte za pravljenje ugovora i druge administrativne poslove.

Čelik2Go
Mobilna aplikacija za
ČITAČ LIČNE KARTE

Kako ocitati licnu kartu bez citaca?

Kako ocitati licnu kartu bez citaca zavisi tačno koji podaci lične karte su vam potrebni i kako ćete ih koristiti. Ako vam su potrebni svi podaci, uključujući adresu, ili želite da generišete PDF dokument prema modelu odobrenom od strane Ministarstva unutrašnjih poslova MUP Srbije, onda možemo da vam direktno reći – nema šanse.

Potpuni podaci nalaze se u kontaktnom čipu, a za njihovo čitanje trebat će vam čitač pametnih kartica.

Ali … Još uvek postoji način da se podaci delimično pročitaju i dobiju elektronskim putem.

Očitavanje lične karte preko MRZ-a

Na poleđini lične karte je i trolinijska mašinski čitljiva zona (MRZ – Machine Readable Zone) sa ličnim podacima, koja je predviđena za skeniranje i pouzdano prepoznavanje karaktera (OCR – Optical Character Recognition). Na taj način, čak i ako ne postoji mogućnost čitanja podataka iz čipa, moguće je osnovne podatke pročitati mašinski i tako eliminisati prekucavanje, što se uglavnom sprovodi na graničnim prelazima.

MRZ ocitavanje licne karteu

Ako nemate posebno razvijeni softver i skener, za očitovanja MRZ-a možete preuzeti jednu od mnogih aplikacija na Google Play-u ili Apple Store-u za skeniranje i očitivanje lične karte. Samo ukucajte u pretraživaču “MRZ ID card reader” i instalirajte ono što vam se sviđa.

Nažalost, podatke iz ove aplikacije možete da preuzmete samo na 3 načina:

Preko međuspremnika
(select-copy-paste)

Označite željene podatke, kopirajte ih u sistemski bafer, a zatim nalepite gde želite. Nažalost, ovu operaciju morate izvršiti onoliko puta koliko redova podataka želite da preuzmete. I nije baš zgodno to raditi preko telefona

MRZ ocitavanje licnu kartu snimak
Napravite snimak ekrana

Nema smisla učiti vas kako da napravite snimak ekrana, samo da bismo napomenuli da ćete tada morati ručno da napišete sve podatke sa njega, tamo gde treba da ih stavite

Generišite neki jednostavni PDF dokument

Većini slučajeva ti programi omogućavaju generisanje PDF dokumenta koji možete poslati tamo gde vam je potreban. Ali ovi dokumenti nisu formatirani ni na koji način i često imaju ugrađeni vodeni žig, za koji ćete morati da platite aplikaciju da se skine.

MRZ ocitavanje licne karte PDFu

Preostao je još poslednji način … U stvari, nije baš čitanje lične karte u punom smislu izraza za čitanje. Samo slikajte ličnu kartu telefonom i imaćete priliku da je pročitate u originalu koliko god puta želite. Ovo je šala, naravno 🙂

Provera licne karte online

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

13 Responses

  1. Poštovani,
   Potrebno je da preuzmete Čelik2Go aplikaciju sa Google Play Store-a i potrebno je da imate čitač pametnih kartica koji odgovara konektoru Vašeg mobilnog telefona.
   Modeli koji možete da koristite su:
   ACR39U-NF – USB Type C
   ACR39U-ND – Micro USB

   Za više informacija, slobodno nas kontaktirajte.
   Srdačan pozdrav,
   Čelik2Go tim

  1. Hvala na lepim rečima. Trudili smo se da to objasnimo što jednostavnije kako bi svi to razumeli i pronašli rešenje. Ako nađete bilo kakve netačnosti, napišite u komentarima da ih ispravimo. Postoji nekoliko promena koje ćemo uskoro dodati u vezi sa novim čipovima za ličnu kartu.

 1. Poštovani,
  U kom formatu se čuvaju podaci učitani sa lične karte i mogu li se izvesti u Excel ili neku bazu podataka?

  1. Očitani dokumenti su opšteprihvaćenog formata, kao na računaru – PDF dokument koji se generiše je identičan kao da ste ličnu kartu očitali na računaru. Za sada nije predviđen drugi način čuvanja podataka zbog nedovoljne potražnje korisnika. Ako postoji dovoljno interesovanja, možemo dodati sličnu funkciju.

 2. Ispravka za linux. Kod mene radi na Ubuntu 21. Problem je samo sto mora da se pokrene na Java8.
  Sledi uputstvo za debian sisteme (ukljucujuci Ubuntu)
  1. Instalirati javu 8: sudo apt-get install openjdk-8-jdk
  2. Preuzeti JFreeSteel (http://jfreesteel.devbase.net/) i instalirati.
  3. Kao administrator otvoriti “/opt/eidviewer/eidviewer” u nekom text editoru i ismeniti poziv sa:
  “java -jar eidviewer-1.1.jar” na “/usr/lib/jvm/java-8-openjdk-amd64/bin/java -jar eidviewer-1.1.jar”

 3. Vrlo informativan tekst. Veoma mi je drago što sam naišao na njega.
  Ipak imam jednu primedbu. U odeljku Softver čini mi se da ste napravili grešku. Naime ne razvija operativni sistem, tj. proizvođač opeativnog sistema softver za čitavanje lične karte i/ili elektronskog sertifikata koji se nalazi na određenom mediju (kartici ili tokenu). To je posao serttifikacionog tela. U slučaju lične karte MUP-a Srbije. Potsećanja radi sertifikat koji izdaje Pošta Srbije se može bez problema koristiti na Linux operativnom sistemu. Imajte u vidu d amoj komentar nije nimalo zlonameran, već iskazuje moju želju da pomognem.

 4. Sve ispunjavam, osim što je čitač Yenkee. Koji su koraci da dobijem pdf kao fajl zbog koga sam išla negde da dobijem taj dok, pre nego što sam sve ovo pribavila?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Čelik2Go je mobilna aplikacija koja je namenjena krajnjim korisnicima.

Ukoliko ste korporacija, udruženje ili državna organizacija i želite da nabavite veliki broj licenci (10+) ili imate posebne potrebe za integracijom kontaktirajte nas da zajedno pronađemo najbolje rešenje za vas!

KONTAKT
za korporativni klienti

Telefon: +381 62 789 271

E-mail: support@celik2go.com

Prijavite problem

Ukoliko ste primetili da aplikacija ili njene odlike ne rade kako treba molimo Vas da nas o tome obavestite. Molimo Vas da navedete informacije o vašem uređaju i veriziji operativnog sistema kako bismo mogli što pre da ispravimo problem.

Celik2Go newsletter
Prijavite se za naš bilten!